Retete cu Hrana Vie

Povestea mea si a Hranei Vi o veti gasi in  pagina "Eu"
Povestea Hranei Vi este fara de-nceput si fara de sfarsit. Natura a existat dintotdeauna, ea a fost creata sa ne daruiasca din belsug tot ceea ce noi avem nevoie pentru a trai in pace, iubire, armonie si prosperitate.



"Dacă nu investeşti în tine însuti minerale şi vitamine, atunci vei investi în medicamente, consultatii si analize medicale".

Sa numim terapie ceva ce ar trebui numit direct Mancarea noastra cea de toate zilele, sincer mi se pare si ciudat, dar deh, daca in mancarea noastra zilnica aportul de Hrana Vie poate ca uneori este si sub 10%, a trebuit sa reinventam (redescoperim) Terapia cu Hrana Vie (raw vegan).
Aceasta Terapie simpla si datatoare de sanatate nu este de ieri de azi, ci de la Facerea Pamantului, marturie stand chiar  vorbele din Geneza 1.29,  "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră".
Hrana Vie, nepreparata termic, presupune integritatea enzimelor, vitaminelor si mineralelor, care din pacate stim cu totii ca sunt distruse in proportii de pana la 80% prin gatire.
Cum bine spunea Parintele Ghelasie de la Manastirea Frasinei, in cartea sa Medicina Isihasta, mancarea gatita se mananca cu farfuria iar, cea naturala cu lingurita.

Trebuie sa constientizam ca, o alternativa la prevenirea bolilor acestui secol o reprezinta introducerea zi cu zi a unui procent cat mai mare de Hrana Vie in programul nostru standard de alimentatie.
Practic, fiecare dintre noi, trebuie doar sa inceapa prin a adauga, zilnic sau la 2 zile, chiar si la saptamana, cantitati cat mai insemnate de Hrana Vie. Pentru cei grav bolnavi se impune a introduce la fiecare masa procente peste 60-70% Hrana Vie.
     Ce face Hrana Vie?
-amplifica vitalitatea si puterea;
-inverseaza boli si conditii care pot pune in pericol sanatatea;
-nu creeaza aciditate sau constipatie ci le vindeca; 
-revitalizeaza organele suprasolicitate;
-reduce colesterolul, inverseaza diabetul de gradul 2 si chiar 1;
-previne osteoporoza;
-regleaza greutatea corporala;
-imbunatateste vederea;
-imbunatateste capacitatea de concentrare mentala;
-confera o piele stralucitoare si catifelata, si un par pe masura;
-stabilizeaza si innobileaza emotiile si starile sufletesti;
-face legatura directa cu sacrul (viata  spirituala- sacroterapia)
Ce consumam in Bucataria cu Hrana Vie?
-uleiuri presate la rece;
-taratele de psyllium, care sunt un agent excelent de ingrosare si legare;
-nucile, alunele si semintele (seminte de floarea soarelul, de dovleac, de in, de ardei, de struguri, migdale, caju, nuci de macadamia, etc);
-sarea gema, de mare sau sarea de Himalaya;
-amestecurile de condimente din plante vii sau uscate (usturoiul, ceapa, prazul, scortisoara, nucsoara, menta, busuioacul, rozmarinul, patrunjelul, mararul, urzica, etc)
-legumele si fructele de tot soiul, crude sau uscate;
-miere, si alti indulcitori naturali;
-alge, ciuperci (superalimente).
Parintele Ghelasie vorbind despre cereale si painea pustniceasca

Domnul Dr Virgiliu Stroescu vorbind despre cum sa postim




Ce a mai testat, "gatit", mancat si recomandat Marina fara foc?!
BAUTURI

Ceai macerat la rece cu busuioc, rozmarin, iasomie
RETETA: 2 L de apa de izvor, 1/2 lingurita de busuioc maruntit (sau pudra), 1/2 lingurita rozmarin maruntit (sau pudra),  1/2 lingurita iasomie maruntita (sau pudra),  se lasa la macerat intr-un vas de sticla pana a doua zi. Dimineata se strecoara amestecul si se pune in blendar cu miere si lamaie dupa gust. Bautura este minunata, rozmarinul te trezeste la viata, iasomia te bucura iar busuiocul iti lumineaza sufletul si mintea. 
Gingerata, o bautura aleasa si savuroasa
RETETA: 1 L apa de izvor, 1 lingurita radacina de ghimbir razuit, miere si lamaie dupa gust. Bautura este parfumata, indrazneata si curajoasa.
   
Suc de varza, morcov, cartof si mar, pentru dimineti cat mai neutre RETETA: Nimic mai simplu, cosmetizam 2 morcovi potriviti, 1 cartof il periem bine bine pe "coaja", atentie, nu renuntam la coaja, o bucata de varza si 1-2 mere. Bautura nu are un gust excelent, DAR va asigur ca pH-ul ei este bland cu mucoasa stomacala si intestinala. Marul teoretic nu are ce cauta in aceasta simfonie a legumelor, dar pentru incepatorii in ale gusturilor vi si indraznete, MERITA adaugat cu prisosinta.
Acest suc (dar fara MAR), consumat timp de 2-3 ori zilnic pe nemancate, vindeca multe afectiuni gastrice.
 
Suc de pere si morcov, pentru dimineti cat mai vi
RETETA: 2-3 morcovi cosmetizati, 1 para bine spalata. Bautura consumata timp indelungat, vindeca constipatiile. Copiilor dar si adultilor nu ar trebui sa le lipseasca aceasta bautura blanda si vioaie (la 2-3 zile ii putem binecuvanta cu acest nectar tamaduitor).   

Suc de mere, morcov si sfecla rosie, pentru dimineti cat mai de vis
RETETA: O bucata generoasa de sfecla rosie (nu prea multa, are gust de pamant), 1-2 morcovi trecuti pe la cosmetica, si 2 mere dulci si parfumate bine spalate. Rosul rubiniu al sucului proaspat stors te face sa visezi la Ilene Cosanzene si Feti Frumosi din povesti.
   
Lapte din nuca de cocos cu scortisoara si cacao, pentru zile delicate
RETETA: 1 nuca de cocos cosmetizata (prin unul din cele 3 orificii, se extrage sucul din interior, apoi se pune nuca intr-o punga si se sparge cu ajutorul unui ciocan pe coltul unei mese, pe coltul mesei punem un prosop de bucatarie impaturit in patru, pentru a amortiza socul). Dupa ce am spart nuca, miezul il putem rade pe razatoarea mica clasica, sau daca avem un robot puternic, adaugam nuca maruntita direct in robot cu 2 cani de apa de izvor. Blendaruim totul foarte bine. Cu ajutorul unui saculet special sau al unei site mai mari strecuram laptele. In acest lapte adaugam dupa gust scortisoara, cacao/carob, sau vanilie si ceva miere. Miezul nucii de cocos il folosim la prepararea diverselor deserturi.

Lapte de nuci si orez cu scortisoara si carob, pentru zile aromate
RETETA: Laptele de nuci - 1 cana samburi de nuci hidratati 8-12 h si bine clatiti cu apa, se pun in blender se adauga 2 cani de apa de izvor si se blendaruiesc f bine. Cu ajutorul unui saculet special sau al unei site mai mari strecuram laptele. 
Laptele de orez - 1/2 cana orez integral/brun hidratat 8-12 h se pune in blender cu 1 cana de apa, si se amesteca totul foarte bine. Strecuram tot amestecul cu ajutorul unui saculet, obtinem laptele de orez si faina de orez. Combinam cele 2 tipuri de lapte si adaugam dupa gust scortisoara, cacao/carob, sau vanilie miere, sau stafide hidratate (pot fi puse in blender si dau dulceata oricarei bauturi). Miezul de nuca il folosim la prepararea diverselor sortimente de Hrana Vie. 
Nectar "steaua vietii"
RETETA: Peste 500 ml laptele de nuca proaspat stors (sau de la frigieder, din ziua precedenta), se adauga 1 banana, 1 lingura de stafide aurii hidratate timp de 1 h (poate fi si miere pentru dulceata, sau pot lipsi ingrdientele care dau dulceata nectarului), carob (pudra de roscove), cuisoare si scortisoara.
 GUSTARI
  
Supa din lapte de cocos aromata si indrazneata
RETETA: La 300 ml lapte de cocos extras dupa cum am invatat  la reteta de mai sus ii adaugam: sare de mare (hymalaia), 2-3 catei de usturoi pisati , busuioc, menta, ghimbir, si bucati de ardei, rosii, avocado, ciuperci, ceapa verde, etc. Faina de cocos rezultata se poate folosi la prepararea unui desert (bulgarasi de cocos).
   
Ciulama de ciupercute, necalite, nefierte, pur si simplu vietuinde
RETETA: O cantitate dorita de ciuperci bine spalate se taie in bucati si se pun la marinat. Pentru marinata avem nevoie de: 1 lingura sos de soia (nu este obligatoriu), 3-4 catei de usturoi pisati, busuioc, curry, piper, 1 lingura caju hidratat (sau miez de nuci hidratate 8-10 h), zeama de lamaie, ulei, sare, apa nu foarte multa, socotim cat sa acopera ciupercile. Toate ingredientele se pun in blender si se mixeaza bine. Acest sos si cateva foi de dafin,se pune peste ciuperci,  timp de 6-8 ore (se pot savura si la 1 h dupa preparare).




Sarmalute in foi de varza fara foc
Dupa cum se vede si-n fotografie, reteta nu-i prea complicata. 150 g seminte crude de floarea soarelui decorticate si hidratate peste noapte, se pun in blender si se proceseaza pana se obtine o pasta fina. 1-2 morcovi potriviti dati pe razatoarea mica, 1 radacina de patrunjel mare data pe razatoarea mica, 1 ceapa rosie mare tocata marunt la cutit, 2 fire de menta (productie proprie din ghiveciul de pe balcon, si ceva patrunjel verde tot productie proprie), sare dupa gust, fulgi de drojdie inactiva (nu este obligatoriu) sau alte condimente dupa preferinta fiecarui bucatar.

La vremuri noi, sarmalute noi. Daca de sarbatori nu am reusit sa fac sarmale Raw Vegan, acum la inceput de 2012 nu am mai amanat, si minunea s-a intamplat, sarmalele fara foc sunt "bune foc" cum spune o vorba romaneasca.
RETETA:

Foile de varza  se aleg dupa forma dupa chip, eu am preferat foile de la suprafata verzei fiind mai bine murate si mai fine.
Compozitia formata din semintele blenderuite si radacinoase se amesteca bine bine. Sarmalele se invelesc la fel ca cele clasice, aici nu-i bai ca orice bucatar cunoaste tehnica.
 Pofta ce-am poftit a fost mare si sarmalutele pe masura, au avut mare succes si la sotul meu care numai ce se desfatate de sarbatori cu clasicele sarmalute din carne de porc.
 SALATE & PATEURI
Salata curcubeu, radacinoase multe si un mar rosu si suav au fascinat papilele gustative
Salata de Craciun
RETETA: morcov ras, ceapa rosie taiata marunt, praz taiat marunt, telina rasa, patrunjelul radacina ras, miez nuci rezultat in urma obtinerii laptelui de nuca (laptele-i in cana, poate fi un nectar "steaua vietii") si nelipsitele alge verzi hidratate pentru 20 minute si taiate marunt
Noua salata de Craciun cu telina si mar
RETETA: Daca in trecut la aceasta reteta puneam piept pe pui si multa maioneza acum am inlocuit maioneza clasica cu o maioneza din samburi de nuci hidratati 8-10 h (sau maioneza de caju), si am eliminat pieptul de pui. DECI: 1-2 morcovi cosmetizati, 1 telina potrivita, 2-3 linguri de miez de nuca hidratata si 1-2 mere (dupa gust). Punem in robotul cu lama S, morcovii, telina, samburii de nuca si vrum, vrum pana obtinem o textura mai fina, apoi adaugam merele si continuam mixatul.

Salata de varza cu sos de usturoi, ardei si rosii

RETETA: 1/2 varza se taie ca pentru salata, 1 morcov data pe razatoarea mare, 1 radacina de patrunjel data pe razatoarea mare, 1 lingurita seminte de in, sare si ulei. SOSUL: 2 linguri de apa, 1 rosie bine coapta, 1 ardei rosu, 2 catei de usturoi se pun in blender si se mixeaza pana obtinem consistenta dorita, "stropim" cu drag salata si servim
   
Salata de varza cu praz

RETETA: 1/2 varza se taie ca pentru salata, 1 morcov data pe razatoarea mare, 1 radacina de patrunjel data pe razatoarea mare, 1 bucata de praz, 1 lingurita seminte de in, sare si ulei. Combinatia de varza cu praz este nemaipomenita, merita incercata.
 
Spaghetii de dovlecei cu sos de usturoi, ghimbir, ardei si rosii

RETETA: 2 dovlecei bine spalati se franjureaza, franjuri franjuri cu ajutorul curatatorului de radacinoase, dupa cum arata si imaginea (exista si o masinarie care face chiar spaghete din dovlecelul crud, sunt ff aspectuase).  SOSUL: 2 linguri de apa, 1 rosie bine coapta, 1 ardei rosu, 2 catei de usturoi, se pun in blender si se mixeaza pana obtinem consistenta dorita, "stropim" cu drag salata si servim
   
Chiftelute din faina de migdale
RETETA: 1 cana faina de migdale crude (proaspat macinate) SAU 1 cana miez de migdale hidratate 8-10 h (obtinut in urma extractiei laptelui de migdale),  1-2  linguri susan hidratat 8-10 h, 1-2 linguri tarate de psyllim (pentru legarea compozitiei), 1 ardei, 2 morcovi ,1  praz si patrunjel din plin. Toate ingredientele se pun in robotul cu lama S, sau foarte bine se pot da pe razatoare sau pot fi tocate marunt, depinde de timpul si optiunile bucatarului. Le putem da forma dorita, ba mai mult le putem "tavali " prin susan sau mac.  

Pateu de masline, cu varza  murata si curry pentru un gust fin de "carnati afumati"
RETETA: 1 cana caju hidratat 1-2 h (sau nuci, migdale hidratate), 1 ceasca masline fara samburi, 1 bucata potrivita de varza murata, 1 morcov, alge marine hidratate (nu sunt obligatorii), se pun in robotul cu lama S (sau in blender), si se mixeaza pana la o consistenta fina. Apoi adaugam ceapa rosie taiata marunt (in blender se amaraste, mai bine o luam la mana si taiem fin), patrunjelul, sarea si musai curry (da aroma carnatilor de casa, testat pe un carnivor feroce si a tinut condimentul piept cu porcul), sau alte condimente dupa preferinte.
  
Pateu cu nuci, praz si alge marine

RETETA: 1 cana de samburi de nuci bine hidratate (sau miezul de nuca rezultat in urma prepararii laptelui) se amesteca in robotul cu lama S sau in blender cu  morcov, radacina de patrunjel, ardei rosu, praz, alge marine (hidratate), sare, ulei, busuioc, si alte condimente dupa gust.
 PAINE & DULCIURI

 
Painici, azime sau crakersi pentru orice moment al zilei
RETETA: 4-5 linguri faina de hrisca (hrisca o macinam de fiecare data cand avem nevoie), 1 lingura malai de porumb, 2 linguri seminte de in macinat, 1 lingura tarate de psyllium, sare, busuioc, salvie,  apa atata cat cere compozitia. Se obtine un aluat care se intinde pe o foaie de copt. Aluatul odata intins  se portioneaza in formele dorite si se pune la uscat  (fie in aragazul dat la minim si usa deschisa, fie pe calorifer sau in deshidrator).

Biscuiti digestivi cu seminte de floarea soarelui, seminte de in, stafide si carob

RETETA: 1 cana faina de seminte de floarea soarelui crude decorticate (macinate atunci cand avem nevoie ) se mixeaza bine in robotul cu lama S, cu: 1 ceasca stafide hidratate, 1 lingura seminte de in , 1 lingura psyllium, cacao (sau pudra de roscove), scortisoara sau rom, dupa preferinte, apa cat cere compozitia si putina sare. Compozitia obtinuta se intinde pe o foaie de copt si se taie in formele dorite, se pune la uscat, fie in aragazul dat la minim si usa deschisa, fie pe calorifer sau in deshidrator).
Placinta cu mere si bezea de caju

RETETA: Blatul & crema: 2-3 mere, scortisoara, 3 linguri de stafide hidratate se pun in blender si se mixeaza nu foarte fin. Peste  aceasta compozitie se adauga faina de seminte de floarea soarelui crude (sau faina de migdale crude, alune, etc ) cat cuprinde, 1 lingura faina de psyllium, pentru a obtine o consistenta utila pentru blat. 
Glazura:  ½ cana caju hidratat, 1 avocado, miere si  vanilie se mixeaza in blender foarte bine. Putem face galzura doar din 1 cana caju hidratat, daca nu avem avocado, sau doar din avocado. Prajiturii ii putem da forma dreptunghiulara sau rotunda, duapa bunul nostru plac, galzuram si decoram.


Prajitura cu mere
RETETA: Aceasta prajitura este asemanatoare cu sora ei de mai sus, insa mult mai simpla si la fel de gustoasa. Blatul: 4 mere, 1/2 lingurita scortisoara, 10 linguri de stafide hidratate se pun in blender si se mixeaza nu foarte fin. Peste  aceasta compozitie se adauga faina proaspata de seminte de floarea soarelui crude, pana obtinem o consistenta utila pentru blat. 
Glazura:  peste 3-4 linguri de faina de nuci bine stoarse  (rezultata in urma obtinerii laptelui de nuca/stafide/alune, am adaugat suc de sfecla rosie
Prajitura "floarea vietii" cu banane
RETETA1/2 cana de miez de nuci (ramas in urma extractiei laptelui de nuca), 1/2 nuca de cocos rasa (sau fulgi de nuca de cocos din comert), 1 ceasca stafide aurii hidratate pentru indulcit, 2 prafuri de scortisoare, 1 praf de pudra de cuisoare si 2 linguri pudra de roscove (carob), se amesteca bine in blender. Aranjam prajitura in functie de imaginatie. Eu am ales forma piramidala, un strat de blat, unul de felii de banane si tot asa, pana am obtinut floarea. (Am ajuns la concluzica ca prajiturile ce contin crema de banane, isi pierd din savoarea fructului prin pasare, asa ca m-am hotarat sa folosesc bucati de banane, gustul s-a pastrat intocmai).
      
Tort cu crema de gutui amarui cu puf galben ca de pui
RETETA: Blatul poate fi de orice tip dorim (1/2 cana de miez de nuca (ramasa de la laptele de nuci), 1 ceasca hrisca hidratat 8-10 h, 1 ceasca seminte de floarea soareluli crude hidratate 8-10 h, 1 lingura tarate de psyllium, scortisoara si miere, se blenderuiesc bine). Crema are secretul urmator: 2 gutui se taie felii foarte subtiri peste care se adauga miere si multa scortisoara, totul se lasa 8-10 ore la macerat. Dupa cele 10 ore de macerare, trecem la mixat gutuile si obtinem  astfel crema care se pune intre cele 2 straturi de blat. Ornam cu o glazura din miere si carob.
  
Tort cu crema de banane
RETETA: 1/2 cana de miez de nuca (ramasa de la laptele de nuci), 1 ceasca hrisca hidratat 8-10 h, 1 ceasca seminte de floarea soareluli crude hidratate 8-10 h, 1 lingura tarate de psyllium, scortisoara si miere, se blenderuiesc bine in robotul cu lama S.  Crema: 3 banane zdrobite cu furculita si 1 praf de scortisoara. Glazura: miere cu multa cacao (sau carob). Se asambleaza dupa preferinte.
       
Bulgarasi de cocos "tavaliti" prin pudra de roscove
RETETA: Miezul unei nuci de cocos dat pe razatoare, SAU bine mixata cu apa (se obtine si lapte de cocos) (sau fulgi de cocos din comert), se amesteca cu miere, 1 lingura tarate de psyllium, cacao (pudra de roscove), rom. Se formeaza bulgarasi care se tavalesc prin pudra de roscove sau prin fulgi de cocos.
        
Tort de ciocolata cu portocale, o minune culinara
RETETA: Blatul 2 cani de nuci hidratate procesate dupa cum urmeaza:  1 cana de nuci se proceseaza in robotul cu lama S pana obtinem o crema cu textura nu foarte fina (ca si cum nucile ar fi zdrobite ); 1 cana de nuci + 350 ml apa de izvor se proceseza in blender pana obtinem laptele de nuca, vom folosi deci faina de nuca rezultata in urma stoarcerii laptelui de nuci (pe care il folosim conform retetei de mai sus). Crema (glazura): 3 linguri de ulei de palmier, topit pe baie de aburi + 3-4 linguri de carob+3-4 linguri de miere. 3 porocale dulci
Asamblare: cele 2 cani de nuci se amesteca cu cele 3 portocale taiate cubulete, si cu mai mult de jumatate din crema de cacao, asezam compozitia intr-un inel culinar, sau o modelam dupa pofta inimii (rotund sau dreptungiular, se modeleaza ff usor), si la final  glazuram cu ceea ce a mai ramas din glazura.

Tort cu crema de avocado si lamaie
RETETA: Blatul 1 nuca de cocos data pe razatoare, 1 ceasca seminte de susan hidratate 8-10 h, 1 ceasca stafide (curmale) hidratate bine si blenderuite, miere dupa gust (caz) si 1 -2 linguri faina de psillyum. Crema: 2 avocado, miere si zeama de la lamaie




Doresc sa subliniez faptul ca in Bucataria Fara Foc, hrana poate fi foarte usor preparata chiar cu putine ingrediente, rar se respecta o reteta anume, toate retetele pot fi cu usurinta adaptate, in functie de materia prima, gusturile si inspiratia bucatarului.

 








6 comentarii:

  1. sant f incantata de aceste retete nu stiu pe cae s-o probez mai intai sant convinsa ca sant fff gustoase dar ce e mai important sanatoase dumnezeu sa va dea sanatate!!!

    RăspundeţiȘtergere
  2. multumesc mult pt apreciere, acestea sunt retetele mele de inceput, acum poti gasi retete si alte informatii si pe wwww.esentadesanatate.ro, noul sait unde incet incet voi posta mai multe inf si retete noi! Sanatate sa ai si tu, Te imbratisez cu drag!

    RăspundeţiȘtergere
  3. draga Marina, Dumnezeu sa-ti dea sanatate! De vreo 4 ani tot incerc sa devin rawvegana insa mereu mi se pare ca nu am curaj, retele tale fara ingrediente de pe meleaguri straino-extraterestro-habotnico-expensivo ma faceau sa aman. Thank u a lot!

    RăspundeţiȘtergere
  4. Multumesc. Draga mea, drumul meu de inceput in ale rawveganismului mi s-a parut firesc sa semene cu cel traditional, asa ca am incercat si incerc sa raman f apropiata ingredientelor ce se gasesc la noi! mai sunt si exceptii, le-am studiat mult, le-am incercat la gust, si am pastrat ce mi-e de folos in limitele normalului. Lucrez mereu la imbunatatirea retetelor cu ingrediente autohtone, dar acum ma gasesti pe www.esentadesanatate.ro

    RăspundeţiȘtergere
  5. Multumesc !sunt minunate !!!!

    RăspundeţiȘtergere
  6. Multumesc mult, sunt inceputurile in ale hranei raw, acum suntem pe www.esentadesanatate.ro

    RăspundeţiȘtergere