Povestea Hranei Vi este fara de-nceput si fara de sfarsit. Natura a existat dintotdeauna, ea a fost creata sa ne daruiasca din belsug tot ceea ce noi avem nevoie pentru a trai in pace, iubire, armonie si prosperitate.
"Dacă nu investeşti în tine însuti minerale şi vitamine, atunci vei investi în medicamente, consultatii si analize medicale".
Sa numim terapie ceva ce ar trebui numit direct Mancarea noastra cea de toate zilele, sincer mi se pare si ciudat, dar deh, daca in mancarea noastra zilnica aportul de Hrana Vie poate ca uneori este si sub 10%, a trebuit sa reinventam (redescoperim) Terapia cu Hrana Vie (raw vegan).
Aceasta Terapie simpla si datatoare de sanatate nu este de ieri de azi, ci de la Facerea Pamantului, marturie stand chiar vorbele din Geneza 1.29, "Iată, vă dau toată iarba ce face sămânţă de pe toată faţa pământului şi tot pomul ce are rod cu sămânţă în el. Acestea vor fi hrana voastră".
Hrana Vie, nepreparata termic, presupune integritatea enzimelor, vitaminelor si mineralelor, care din pacate stim cu totii ca sunt distruse in proportii de pana la 80% prin gatire.
Cum bine spunea Parintele Ghelasie de la Manastirea Frasinei, in cartea sa Medicina Isihasta, mancarea gatita se mananca cu farfuria iar, cea naturala cu lingurita.
Trebuie sa constientizam ca, o alternativa la prevenirea bolilor acestui secol o reprezinta introducerea zi cu zi a unui procent cat mai mare de Hrana Vie in programul nostru standard de alimentatie.
Practic, fiecare dintre noi, trebuie doar sa inceapa prin a adauga, zilnic sau la 2 zile, chiar si la saptamana, cantitati cat mai insemnate de Hrana Vie. Pentru cei grav bolnavi se impune a introduce la fiecare masa procente peste 60-70% Hrana Vie.
Ce face Hrana Vie?
-amplifica vitalitatea si puterea;
-inverseaza boli si conditii care pot pune in pericol sanatatea;
-nu creeaza aciditate sau constipatie ci le vindeca;
-revitalizeaza organele suprasolicitate;
-reduce colesterolul, inverseaza diabetul de gradul 2 si chiar 1;
-previne osteoporoza;
-regleaza greutatea corporala;
-imbunatateste vederea;
-imbunatateste capacitatea de concentrare mentala;
-confera o piele stralucitoare si catifelata, si un par pe masura;
-stabilizeaza si innobileaza emotiile si starile sufletesti;
-face legatura directa cu sacrul (viata spirituala- sacroterapia)
Ce consumam in Bucataria cu Hrana Vie?
-uleiuri presate la rece;
-taratele de psyllium, care sunt un agent excelent de ingrosare si legare;
-nucile, alunele si semintele (seminte de floarea soarelul, de dovleac, de in, de ardei, de struguri, migdale, caju, nuci de macadamia, etc);
-nucile, alunele si semintele (seminte de floarea soarelul, de dovleac, de in, de ardei, de struguri, migdale, caju, nuci de macadamia, etc);
-sarea gema, de mare sau sarea de Himalaya;
-amestecurile de condimente din plante vii sau uscate (usturoiul, ceapa, prazul, scortisoara, nucsoara, menta, busuioacul, rozmarinul, patrunjelul, mararul, urzica, etc)
-legumele si fructele de tot soiul, crude sau uscate;
-miere, si alti indulcitori naturali;
-alge, ciuperci (superalimente).
Parintele Ghelasie vorbind despre cereale si painea pustniceasca
Domnul Dr Virgiliu Stroescu vorbind despre cum sa postim
Ce a mai testat, "gatit", mancat si recomandat Marina fara foc?!
BAUTURI
![]() |
Gingerata, o bautura aleasa si savuroasa
RETETA: 1 L apa de izvor, 1 lingurita radacina de ghimbir razuit, miere si lamaie dupa gust. Bautura este parfumata, indrazneata si curajoasa.
|
GUSTARI
SALATE & PATEURI
![]() |
Salata de Craciun
RETETA: morcov ras, ceapa rosie taiata marunt, praz taiat marunt, telina rasa, patrunjelul radacina ras, miez nuci rezultat in urma obtinerii laptelui de nuca (laptele-i in cana, poate fi un nectar "steaua vietii") si nelipsitele alge verzi hidratate pentru 20 minute si taiate marunt
|
![]() |
Noua salata de Craciun cu telina si mar
RETETA: Daca in trecut la aceasta reteta puneam piept pe pui si multa maioneza acum am inlocuit maioneza clasica cu o maioneza din samburi de nuci hidratati 8-10 h (sau maioneza de caju), si am eliminat pieptul de pui. DECI: 1-2 morcovi cosmetizati, 1 telina potrivita, 2-3 linguri de miez de nuca hidratata si 1-2 mere (dupa gust). Punem in robotul cu lama S, morcovii, telina, samburii de nuca si vrum, vrum pana obtinem o textura mai fina, apoi adaugam merele si continuam mixatul.
|
![]() |
Salata de varza cu sos de usturoi, ardei si rosii
RETETA: 1/2 varza se taie ca pentru salata, 1 morcov data pe razatoarea mare, 1 radacina de patrunjel data pe razatoarea mare, 1 lingurita seminte de in, sare si ulei. SOSUL: 2 linguri de apa, 1 rosie bine coapta, 1 ardei rosu, 2 catei de usturoi se pun in blender si se mixeaza pana obtinem consistenta dorita, "stropim" cu drag salata si servim
|
![]() |
Salata de varza cu praz
RETETA: 1/2 varza se taie ca pentru salata, 1 morcov data pe razatoarea mare, 1 radacina de patrunjel data pe razatoarea mare, 1 bucata de praz, 1 lingurita seminte de in, sare si ulei. Combinatia de varza cu praz este nemaipomenita, merita incercata.
|
![]() |
Spaghetii de dovlecei cu sos de usturoi, ghimbir, ardei si rosii
RETETA: 2 dovlecei bine spalati se franjureaza, franjuri franjuri cu ajutorul curatatorului de radacinoase, dupa cum arata si imaginea (exista si o masinarie care face chiar spaghete din dovlecelul crud, sunt ff aspectuase). SOSUL: 2 linguri de apa, 1 rosie bine coapta, 1 ardei rosu, 2 catei de usturoi, se pun in blender si se mixeaza pana obtinem consistenta dorita, "stropim" cu drag salata si servim
|
![]() |
Chiftelute din faina de migdale
RETETA: 1 cana faina de migdale crude (proaspat macinate) SAU 1 cana miez de migdale hidratate 8-10 h (obtinut in urma extractiei laptelui de migdale), 1-2 linguri susan hidratat 8-10 h, 1-2 linguri tarate de psyllim (pentru legarea compozitiei), 1 ardei, 2 morcovi ,1 praz si patrunjel din plin. Toate ingredientele se pun in robotul cu lama S, sau foarte bine se pot da pe razatoare sau pot fi tocate marunt, depinde de timpul si optiunile bucatarului. Le putem da forma dorita, ba mai mult le putem "tavali " prin susan sau mac.
|
![]() |
Pateu de masline, cu varza murata si curry pentru un gust fin de "carnati afumati"
RETETA: 1 cana caju hidratat 1-2 h (sau nuci, migdale hidratate), 1 ceasca masline fara samburi, 1 bucata potrivita de varza murata, 1 morcov, alge marine hidratate (nu sunt obligatorii), se pun in robotul cu lama S (sau in blender), si se mixeaza pana la o consistenta fina. Apoi adaugam ceapa rosie taiata marunt (in blender se amaraste, mai bine o luam la mana si taiem fin), patrunjelul, sarea si musai curry (da aroma carnatilor de casa, testat pe un carnivor feroce si a tinut condimentul piept cu porcul), sau alte condimente dupa preferinte.
|
![]() |
Pateu cu nuci, praz si alge marine
RETETA: 1 cana de samburi de nuci bine hidratate (sau miezul de nuca rezultat in urma prepararii laptelui) se amesteca in robotul cu lama S sau in blender cu morcov, radacina de patrunjel, ardei rosu, praz, alge marine (hidratate), sare, ulei, busuioc, si alte condimente dupa gust.
|
PAINE & DULCIURI
![]() |
Painici, azime sau crakersi pentru orice moment al zilei
RETETA: 4-5 linguri faina de hrisca (hrisca o macinam de fiecare data cand avem nevoie), 1 lingura malai de porumb, 2 linguri seminte de in macinat, 1 lingura tarate de psyllium, sare, busuioc, salvie, apa atata cat cere compozitia. Se obtine un aluat care se intinde pe o foaie de copt. Aluatul odata intins se portioneaza in formele dorite si se pune la uscat (fie in aragazul dat la minim si usa deschisa, fie pe calorifer sau in deshidrator).
|
Biscuiti digestivi cu seminte de floarea soarelui, seminte de in, stafide si carob
RETETA: 1 cana faina de seminte de floarea soarelui crude decorticate (macinate atunci cand avem nevoie ) se mixeaza bine in robotul cu lama S, cu: 1 ceasca stafide hidratate, 1 lingura seminte de in , 1 lingura psyllium, cacao (sau pudra de roscove), scortisoara sau rom, dupa preferinte, apa cat cere compozitia si putina sare. Compozitia obtinuta se intinde pe o foaie de copt si se taie in formele dorite, se pune la uscat, fie in aragazul dat la minim si usa deschisa, fie pe calorifer sau in deshidrator).
|
![]() | ||
Placinta cu mere si bezea de caju
RETETA: Blatul & crema: 2-3 mere, scortisoara, 3 linguri de stafide hidratate se pun in blender si se mixeaza nu foarte fin. Peste aceasta compozitie se adauga faina de seminte de floarea soarelui crude (sau faina de migdale crude, alune, etc ) cat cuprinde, 1 lingura faina de psyllium, pentru a obtine o consistenta utila pentru blat.
Glazura: ½ cana caju hidratat, 1 avocado, miere si vanilie se mixeaza in blender foarte bine. Putem face galzura doar din 1 cana caju hidratat, daca nu avem avocado, sau doar din avocado. Prajiturii ii putem da forma dreptunghiulara sau rotunda, duapa bunul nostru plac, galzuram si decoram.
|
![]() |
Prajitura "floarea vietii" cu banane
RETETA: 1/2 cana de miez de nuci (ramas in urma extractiei laptelui de nuca), 1/2 nuca de cocos rasa (sau fulgi de nuca de cocos din comert), 1 ceasca stafide aurii hidratate pentru indulcit, 2 prafuri de scortisoare, 1 praf de pudra de cuisoare si 2 linguri pudra de roscove (carob), se amesteca bine in blender. Aranjam prajitura in functie de imaginatie. Eu am ales forma piramidala, un strat de blat, unul de felii de banane si tot asa, pana am obtinut floarea. (Am ajuns la concluzica ca prajiturile ce contin crema de banane, isi pierd din savoarea fructului prin pasare, asa ca m-am hotarat sa folosesc bucati de banane, gustul s-a pastrat intocmai).
|
![]() |
Tort cu crema de gutui amarui cu puf galben ca de pui
RETETA: Blatul poate fi de orice tip dorim (1/2 cana de miez de nuca (ramasa de la laptele de nuci), 1 ceasca hrisca hidratat 8-10 h, 1 ceasca seminte de floarea soareluli crude hidratate 8-10 h, 1 lingura tarate de psyllium, scortisoara si miere, se blenderuiesc bine
|
![]() |
Tort cu crema de banane
RETETA: 1/2 cana de miez de nuca (ramasa de la laptele de nuci), 1 ceasca hrisca hidratat 8-10 h, 1 ceasca seminte de floarea soareluli crude hidratate 8-10 h, 1 lingura tarate de psyllium, scortisoara si miere, se blenderuiesc bine in robotul cu lama S
|
![]() |
Bulgarasi de cocos "tavaliti" prin pudra de roscove
RETETA: Miezul unei nuci de cocos dat pe razatoare, SAU bine mixata cu apa (se obtine si lapte de cocos) (sau fulgi de cocos din comert), se amesteca cu miere, 1 lingura tarate de psyllium, cacao (pudra de roscove), rom. Se formeaza bulgarasi care se tavalesc prin pudra de roscove sau prin fulgi de cocos.
|
Tort de ciocolata cu portocale, o minune culinara
RETETA: Blatul 2 cani de nuci hidratate procesate dupa cum urmeaza: 1 cana de nuci se proceseaza in robotul cu lama S pana obtinem o crema cu textura nu foarte fina (ca si cum nucile ar fi zdrobite ); 1 cana de nuci + 350 ml apa de izvor se proceseza in blender pana obtinem laptele de nuca, vom folosi deci faina de nuca rezultata in urma stoarcerii laptelui de nuci (pe care il folosim conform retetei de mai sus). Crema (glazura): 3 linguri de ulei de palmier, topit pe baie de aburi + 3-4 linguri de carob+3-4 linguri de miere. 3 porocale dulci
Asamblare: cele 2 cani de nuci se amesteca cu cele 3 portocale taiate cubulete, si cu mai mult de jumatate din crema de cacao, asezam compozitia intr-un inel culinar, sau o modelam dupa pofta inimii (rotund sau dreptungiular, se modeleaza ff usor), si la final glazuram cu ceea ce a mai ramas din glazura.
|
Tort cu crema de avocado si lamaie
RETETA: Blatul 1 nuca de cocos data pe razatoare, 1 ceasca seminte de susan hidratate 8-10 h, 1 ceasca stafide (curmale) hidratate bine si blenderuite, miere dupa gust (caz) si 1 -2 linguri faina de psillyum. Crema: 2 avocado, miere si zeama de la lamaie
Doresc sa subliniez faptul ca in Bucataria Fara Foc, hrana poate fi foarte usor preparata chiar cu putine ingrediente, rar se respecta o reteta anume, toate retetele pot fi cu usurinta adaptate, in functie de materia prima, gusturile si inspiratia bucatarului.
|
sant f incantata de aceste retete nu stiu pe cae s-o probez mai intai sant convinsa ca sant fff gustoase dar ce e mai important sanatoase dumnezeu sa va dea sanatate!!!
RăspundețiȘtergeremultumesc mult pt apreciere, acestea sunt retetele mele de inceput, acum poti gasi retete si alte informatii si pe wwww.esentadesanatate.ro, noul sait unde incet incet voi posta mai multe inf si retete noi! Sanatate sa ai si tu, Te imbratisez cu drag!
RăspundețiȘtergeredraga Marina, Dumnezeu sa-ti dea sanatate! De vreo 4 ani tot incerc sa devin rawvegana insa mereu mi se pare ca nu am curaj, retele tale fara ingrediente de pe meleaguri straino-extraterestro-habotnico-expensivo ma faceau sa aman. Thank u a lot!
RăspundețiȘtergereMultumesc. Draga mea, drumul meu de inceput in ale rawveganismului mi s-a parut firesc sa semene cu cel traditional, asa ca am incercat si incerc sa raman f apropiata ingredientelor ce se gasesc la noi! mai sunt si exceptii, le-am studiat mult, le-am incercat la gust, si am pastrat ce mi-e de folos in limitele normalului. Lucrez mereu la imbunatatirea retetelor cu ingrediente autohtone, dar acum ma gasesti pe www.esentadesanatate.ro
RăspundețiȘtergereMultumesc !sunt minunate !!!!
RăspundețiȘtergereMultumesc mult, sunt inceputurile in ale hranei raw, acum suntem pe www.esentadesanatate.ro
RăspundețiȘtergerewww.motivromanesc.ro - produse naturale romanesti
RăspundețiȘtergere