vineri, 10 august 2012

Tort cu zmeura
Zmeura supranumita si fructul tineretii vesnice este o adevarata bijuterie, avand forma unui rubin bun de pus in inelul sanatatii noastre.

Draga mea prietena Ra (Ramona Colniceanu) este cum spuneam si in alte dati un bucatar minunat, manutele ei dibace fac lucruri nemaipomenite in bucatarie. Catalin si el are meritul lui in arta fotografica. Pasiunea isi spune cuvantul in gustul bucatelor dar si in imaginile ce ne redau cu atata fidelitate realitatea din bucataria fara foc.

Aceste tort cu zmeura pot spune ca este preferatul meu (eu sunt de cele mai multe ori master-degustatorul). Reteta este una simpla.

Blat
150 gr. curmale hidratate
170 gr. migdale hidratate
Se proceseaza totul in  blender pana obtinem o compozitie mai crocanta, si se intinde intr-un inel culinar cu diametrul de 16 cm.

Crema                                                    Zmeura
250 gr. caju hidratat                                  300 gr
50 ml suc de lamaie
6 linguri ulei de cacao
4 linguri miere
1 lingurita de lecitina de soia (sau 1 lingura tarate/faina de psyllium) pentru a se lega foarte bine crema.

Toate ingredientele se proceseaza in robotul cu lama S, se imparte compozitia in doua, rezultand o frisca delicioasa de caju.  Prima parte se pune peste blat, peste care punem un strat consistent de zmeura, punem apoi a doua parte de frisca si deasupra am decorat tot cu zmeura din abundenta. Este sezonul fructelor de pasure si trebuie sa ne bucuram cat mai mult de aceste fructe (mergeti repejor la piata si face-ti rost de fructe de padure, congelati cantitati cat mai mari pentru iarna!) 


M-am tot gandit daca sa "inregimentez" oamenii cu tabele, date, %, DZR-uri si alte minuni ce tin de specialistii in nutritie, ei bine am s-o fac, sunt convinsa ca din ce in ce mai multi vom fi cei interesati de aceste lucruri.
Iata un tabel care ne poate ghida in alegerea meniurilor noastre zilnice. Aici am concentrat datele pentru zmeuraaaaaaaaa!
Informatii nutritionale pentru 100 g de zmeura proaspata (noi in tort am avut 300 de gr, DECI! avem o adevarata magie pe farfurie)
Energie
31-49 Kcal
Proteine
0.42-1.42 g
Glucide
5.8-11.6 g
Lipide
0.2-0.55 g
Apa
84-87 g
Fibre
3-7.4 g
Minerale
Calciu
22-50 mg
Fier
0.57-1.2 mg
Magneziu
18-30 mg
Fosfor
12-50 mg
Sodiu
0-2.5 mg
Zinc
0.46
Cupru
0.07-0.21 mg
Mangan
1.01 mg
Sulf
17.3 mg
Bor
71-125 mg
Vitamine
Caroten (A)
0.05-0.08 mg
0.9-1.1 mg Necesarul zilnic
Tiamin (B1)
0.01-0.03 mg
1.1-5 mg Necesarul zilnic
Riboflavina (B2)
0.03-0.10 mg
1.2-2.6 mg Necesarul zilnic
Nicotin amida sau vitamina PP (B3)
0.20-1.00 mg
13-24 mg Necesarul zilnic
Acid pantotetic (B5)
0.24-0.30 mg
5 mg  Necesarul zilnic
Pirodoxina (B6)
0.06-0.90 mg
 5 mg Necesarul zilnic
Vitamina C
13-38 mg
75 mg Necesarul zilnic
Vitamina E   (Tocoferol)
0.3-4.5
2-16 mg Necesarul zilnic






























Vor urma si alte date legate de informatiile nutritionale ale celorlalte ingrediente ce ne sunt de folos in prepararea unor astfel retete.
Pe noul nostru sait www.esentadesanatate.ro vom incepe cu pasi marunti sa invatam abecedarul detoxifierii, nutritiei si bucatariei vegetariene/veganeveti. Vizitati-l si abonati-va la noutati!  



Surse bibliografice
1. Societatea de Nutritie din Romania
2.Revista Hofigal
3.Cornell University

2 comentarii:

  1. Arata foarte bine ! voi incerca si eu reteta cat de curand :) sper sa fie la fel de buna precum arata.

    RăspundețiȘtergere
  2. Toate dulciurile raw vegan sunt gustoase, la inceput de drum nu sunt ele fff artoase, chiar am persoane care mi-au spus ca la inceput au aratat ca o coliva gustoasa, in timp experienta isi spune cuvantul si totul devine o minune culinara si vizuala! Spor in bucatarie poti incerca cu fructe de sezon orice tort, incearca si crema de ciocolata! in combinatie cu menta de expemplu!

    RăspundețiȘtergere