Germenii de grau si povestea lor minunata
Povestea germenilor de grau cred ca-i fara de inceput si fara de sfarsit..... Dintr-un bob aparent "mort" apare viata, un fir plapand de iarba care se transforma intr-un pai viguros cu spic si boabe. Ce minune, este viata pentru viata, un miracol inca neiteles de multi dintre locuitorii acestui Pamant binecuvantat.
Se poate spune ca bobul de grau este un adevarat "OU" vegetal. El contine toate elementele necesare bunei functionarii a organismului uman si animal.
Secole la rand, graul a reprezentat baza alimentatiei, dar era folosit integral. Odata cu decorticarea graului, au aparut painea alba si toata industria produselor de panificatie pe baza de faina alba, implicit constipatia cronica si alte afectiuni ale tractului intestinal "obosit" de munca epuizanta pe care trebuie s-o depuna in prelucrarea fainii saracite in fibre.
Germenii de grau, practic sunt o bogatie de proteine, fibre, grasimi nesaturate, vitamina E, vitamine din clasa B-urilor, fosfor, magneziu, calciu, zinc, tiamina si acid pantotenic.
Pentru obtinerea germenilor de grau, practic eu procedeaza in felul urmator: graul bio cumparat din plafar (http://www.petrasbio.ro/) il las peste noapte in apa. A doua zi il spal foarte bine si il mai las in apa pura pana seara (practic graul sta 24 de h in apa), cand il trec in sita pentru malai din plastic (dupa cum se vede in prima imagine), sau in germinator (imaginea nr 2). ATENTIE: boabele de grau trebuie sa fie nu foarte dese (se vor dezvolta si vor ocupa mai mult spatiu in sita). Boabele de grau se uda de 2-3-4 ori pe zi cu apa cat mai pura. Eu am tinut germinatorul in bucatarie cam la 21 de grade Celsius, am incercat si pe balcon la 15-16 grade Celsius (rezultatul a fost acelasi, diferenta de germinare a fost de 1-2 zile). In 2 maxim 3 zile incep sa apara "coltii" vietii boabelor de grau. Acesti germeni de grau pot fi lasati sa creasca si 1 saptamana, cand vor ajunge la dimensiunea de 1-1.5 cm.
Germenii de grau pot fi consumati in salate, in lapte de seminte sau shakeuri, ca atare (au gust de castraveti proaspeti), sau daca avem cantitati mai mari de germeni ii putem folosi la obtinerea painii si biscuitilor fara foc.
Comparatie calitativa intre grau si germenii de grau
Dupa cum se vede si in acest tabel, germenii de grau isi dubleaza cantitatea de minerale printr-un simplu proces de germinare.
Germenii de grau ajuta la reducerea nivelului colesterolului din sange, prin urmare, reduc riscurile problemele cardiovasculare. Germenii de grau contribuie si la imbunatatirea stocarii energiei in muschi si, de asemenea, sporesc rezistenta si vitalitatea organismului.
Tipul de grau
|
Fosfor , mg%
|
Magneziu, mg%
|
Calciu, mg%
|
Grau intreg
|
423
|
133
|
45
|
Grau incoltit
|
1050
|
342
|
71
|
Dupa cum se vede si in acest tabel, germenii de grau isi dubleaza cantitatea de minerale printr-un simplu proces de germinare.
Germenii de grau ajuta la reducerea nivelului colesterolului din sange, prin urmare, reduc riscurile problemele cardiovasculare. Germenii de grau contribuie si la imbunatatirea stocarii energiei in muschi si, de asemenea, sporesc rezistenta si vitalitatea organismului.
Germenii de grau sunt o bogata sursa de fibre naturale, esentiale pentru a mentine functionarea eficienta a intestinelor. Ei sunt de folos si in cazul constipatiei.
Germenii de grau contin grasimi nesaturate, iar acestea reprezinta unul dintre motivele pentru care germenii de grau rancezesc foarte repede. Germenii de grau in stare bruta sunt destul de dificil de pastrat. Ei trebuie depozitazi la frigider, intr-un recipient inchis ermetic. Germenii de grau congelati pot avea o perioada de valabilitate pana la noua luni. Indicat este sa ne facem permanent in casa acesti germeni de grau.
Cat de des consumam germenii de grau?
Pentru a observa primele efecte ale consumarii graului incoltit este necesara trecerea a 3-4 saptamani. Doza terapeutica la adulti este de 3-6 linguri pe zi; la copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copii de 2-6 ani, doza este de 1-3 lingurite pe zi.
Graul incoltit este indicat in: crestere, tratamentul intarzierilor de crestere la copii; boli de piele (acnee, eczeme, afectiuni infectioase recidivante); tromboflebita; arterita; tumori ale stomacului, tumori in general; cancer; afectiuni oculare; afectiuni respiratorii recidivante (inclusiv astm si bronsita); impotenta si sterilitate masculina; amenoree, dismenoree (la femeile cu o constitutie fragila, anemice); anemie, lipsa de calciu si magneziu; dureri de cap, migrene, insomnie.
Contraindicatii ale curei cu grau incoltit
Germenii de grau sunt contraindicati persoanelor care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni in organism. In consecinta, femeile cu ciclu menstrual foarte abundent, barbati cu tendinta spre efeminare vor folosi cu prudenta acest remediu-minune, care in cazul lor ar putea sa accentueze anumite probleme.
Bibliografie selectiva:
"Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale" de Jean Valnet
Formula As
salut. sunt Doinitza. mancam germenii cu totul? sau doar verdeata?
RăspundețiȘtergerebuna Doinitza, mancam germenii cu totul, cei din poza sunt sa zic asa cam mari, germenii se pot consuma imediat ce bobul de grau a incoltit, si pana la 2-3mm chiar si mai mari, ii pastrezi frumos in frigidere si iti pui in diverse preparate
RăspundețiȘtergereAm folosit uleiul extras din germeni de grau pentru o cura de slabire si am fost foarte multumita de rezultatele obtinute. Gasiti mai multe informatii aici http://www.costinesti-cazare.ro/blog/beneficiile-uleiului-din-germeni-de-grau-asupra-sanatatii/
RăspundețiȘtergere