luni, 27 februarie 2012

Salata "esenta de sanatate"


O salata care nu necesita multa munca si nici mare investitie.
RETETA:1/2 radacina de telina, 1-2 morcovi, 2-3 linguri germeni de grau, cateva masline fara os, 2 linguri seminte de floarea soarelui, 200 g hrisca precoapta hidratata peste noapte, sare, ulei de masline presat la rece. Se pot adauga si alte seminte, si de ce nu niste praz ca tot este sezonul lui sau ceapa rosie. 

miercuri, 22 februarie 2012

Mic dejun/pranz/cina


4 feluri de Hrana Vie, ce ne pot hrani in orice moment al zilei, indiferent ca-i dimineata, pranz sau seara. Cu cat cantitatea de hrana raw este mai mare, cu atat mai simple sunt "meniurile" pregatite si consumate.
 Personal, consider ca a manca raw implica, a nu mai avea grija mancarii, oricand ai ceva la indemana care sa-ti aduca un aport important de hrana fizica si sufleteasca.

Un exemplu mai complicat de meniu, ar fi acest pateu de alge marine cu radacinoase si boia de ardei dulce, intins cu rabdare pe feli rotunde sau dreptunghiulare de painici din hrisca cu masline.
RETETA: faina de nuci ramasa de la laptele de nuca, o mana de alge hidratate pentru 30 de minute, radacinoase, boia dulce, sare, ulei de masline presat la rece, bucatarul poate adauga si putin usturoi, sau ceva ceapa rosie, ori cateva condimente medicament, inspiratia si creeatia ne permit orice.Toate se pun in robotul cu lama S si procesam pana obtinem consistenta dorita.
Pateu cu alge marine cu radacinoase si boia de ardei dulce

Un meniu mult mai simplu, la fel de consistent ca si cel prezentat in reteta precedenta. Simplu, elegant si suav, ne putem "asterne" cu recunostinta, pe o farfurioara, un kivi, o bucata serioasa de ananas si o mana de migdale crude, de preferat bine, bine hidratate. Ce minunat ! fructe, nuci/seminte/alune.

Fructe si seminte

De la simplu la compus: 1-2 linguri de crupe de hrisca (precoapte am gasit eu la Valcea), fulgi de orz/secara/ovaz, caju, susan, carob/roscove, nitica apa cat sa le atinga si un strop de miere. Si aici putem sa ne "jucam", adaugand sau eliminand la reteta de baza.

Mix de cereale, alune/nuci/seminte
 Simplu si coplex, cateva masline negre, germeni de grau dupa pofta inimii si painici raw sau paine conventioanala de la SanoVita cu seminte si germeni de grau. Un deliciu de meniu. Germenii de grau ii putem obtine foarte usor, ii putem avea in casa la indemana, in orice zi, cu o minima conditie: sa punem grau la germinat si asta de 2-3 ori pe saptamana, povestea germenilor de grau se gaseste aici.


Germeni de grau cu masline

Acum zic ca macar pentru cateva zile, nu mai suntem in "pana" de ideei.

duminică, 12 februarie 2012

Salata "germenii iubirii"


O salata inspirata de  Ligia, are chiar azi a postat un articol cu tema "ce cruditati sa consumam iarna ?" postarea o gasiti aici
Nautul are continut mare de proteine, are proprietati benefice pentru pancreas, inima si stomac. Contine mai mult fier decat alte legume si este o sursa buna de grasimi nesaturate.
Germenii de grau sunt de foarte mare valoare, aici am scris si eu cateva lucruri despre germenii de grau.
Cum aveam azi in casa si germeni de grau dar si naut germinat si fiert, a fost foarte usor sa incropesc o salata, Liviu m-a asistat si s-a convins ca nimic nu-i mai simplu.., DAR cum zicea si el, cine imi face mie toate astea, pana a ajunge la salata de final?

Ei bine, draga Liviu, trebuie inceput cu pasi mici, cu acel nectar de babane si kivi, cu lapte de nuci, cu salate simple si usor usor vine si timpul  germenilor si vlastarilor.

RETETA: 1 cana naut incoltit si fiert (maxim 30 de minute, se arunca 4-5 ape in acest interval de timp), sfecla rosie rasa, telina rasa, radacina de patrunjel rasa, germeni de grau dupa pofta inimii, sare, ulei de masline presat la rece, busuioc si rozmarin.
DECORUL: sfecla rosie inimioare, se poate consuma si ea.

sâmbătă, 11 februarie 2012

Tort "diplomatul de februarie"

Toata lumea este in "febra" iubiri, postari foarte frumoase si apetisante pe mai toate paginile dedicate Hranei Vii si Iubirii Eterne. Rosul, este culoarea pasiunii, iubirii eterne, a chakrei radacina (Muladhara). Cu cat mai bine este activata Muladhara, cu atat constiinta de sine, sanatatea si viata sunt mai bune. Simpla vizualizare a culorii rosu, si purtarea unei lenjerii intime sau de pat  de aceiasi culoare, pot ajuta activarea acestui centru energetic.
 RETETA nu foarte complicata, am adunat atatea informatii despre diverse torturi ca am ajuns sa fac ceva bun cam cu ceea ce am la indemana.
BLATUL: 1/2 cana faina de migdale curde, macinata pe loc, 1/2 cana susan hidratat peste noapte (bine scurs de apa),  2-3 linguri de miere, 3 linguri tarate de psyllium. Mestecam foarte bine aceste ingrediente si gata blatul, il asezam in cercul culinar si dam la congelator pana la urmatoarea procedura tehnica.
CREMA 1: 250 g caju hidratat peste noapte (sau 1-2 ore), 1/2 de ananas proaspat, 2 linguri de miere, 2 linguri tarate de psyllium. Se blenderuieste foarte bine ananasul, apoi adaugam cajuul, psyllium si mierea. Crema obtinuta o impartim in 2 cantitati egale. O parte merge direct peste blatul scos din congelator.
CREMA 2: jumatate a doua din crema de ananas peste care adaugam 1 banana si 1 bucata de sfecla rosie taiata marunt, blenderuim bine si obtinem o crema rosioara si catifelata.
KIVI bucati bucati, asezate peste crema nr 1 si apoi crema nr 2.
DECORUL: sfecla rosie taiata/decupata/ornata/implorata
Tortul musai sa stea in congelator 2 h. Sau, pentru ai da o consistenta tare se adauga atat la blat cat si la crema unt de cocos, sau unt de cacao (ulei de palmier).


Suc de mere cu mix de alge si ghimbir


Un suc de mere obtinut fuguta la storcatorul din dotare, putina apa daca este prea dulce acest suc inmiresmat si iaca 1-2 lingurite de praf de alge (spirulina, chlorella si lithothamnium, amestecul celor trei alge le-am luat de la WellStar ca Green Gold Forever Young), si sa nu uitam nitel ghimbir proaspat.  
Nectar verde-galbior

Aceste nectar sau smoothie, este un mic dejun zambaret, foarte rapid de preparat si bineinteles foarte satios.
RETETA: 1 banana, 2 bucati de kivi si 150 ml apa, totul la blender si gata mic dejunul, de fapt "marele dejun" din punt de vedere al energiei. Toti ai casei vor fi incantati de aceasta combinatie, aparent banala (pentru bebelusi cum am fi spus in trecut cand micul dejun avea o cu totul si cu totul alta compozitie).

luni, 6 februarie 2012

Germenii de grau si povestea lor minunata
 Povestea germenilor de grau cred ca-i fara de inceput si fara de sfarsit..... Dintr-un bob aparent "mort" apare viata, un fir plapand de iarba care se transforma intr-un pai viguros cu spic si boabe. Ce minune, este viata pentru viata, un miracol inca neiteles de multi dintre locuitorii acestui Pamant binecuvantat. 
Se poate spune ca bobul de grau este un adevarat "OU" vegetal. El contine toate elementele necesare bunei functionarii a organismului uman si animal.
A doua transa de germeni, intr-un germinator

Primii mei germeni de grau




















Secole la rand, graul a reprezentat baza alimentatiei, dar era folosit integral. Odata cu decorticarea graului, au aparut painea alba si toata industria produselor de panificatie pe baza de faina alba, implicit constipatia cronica si alte afectiuni ale tractului intestinal "obosit" de munca epuizanta pe care trebuie s-o depuna in prelucrarea fainii saracite in fibre.
Germenii de grau, practic sunt o bogatie de proteine, fibre, grasimi nesaturate, vitamina E, vitamine din clasa B-urilor, fosfor, magneziu, calciu, zinc, tiamina si acid pantotenic.

Pentru obtinerea germenilor de grau, practic eu procedeaza in felul urmator: graul bio cumparat din plafar (http://www.petrasbio.ro/) il las peste noapte in apa. A doua zi il spal foarte bine si il mai las in apa pura pana seara (practic graul sta 24 de h in apa), cand il trec in sita pentru malai din plastic (dupa cum se vede in prima imagine), sau in germinator (imaginea nr 2). ATENTIE: boabele de grau trebuie sa fie nu foarte dese (se vor dezvolta si vor ocupa mai mult spatiu in sita). Boabele de grau se uda de 2-3-4 ori pe zi cu apa cat mai pura. Eu am tinut germinatorul in bucatarie cam la 21 de grade Celsius, am incercat si pe balcon la 15-16  grade Celsius (rezultatul a fost acelasi, diferenta de germinare a fost de 1-2 zile). In 2 maxim 3 zile incep sa apara "coltii" vietii boabelor de grau. Acesti germeni de grau pot fi lasati sa creasca si 1 saptamana, cand vor ajunge la dimensiunea de 1-1.5 cm.

Germenii  de grau pot fi consumati in salate, in lapte de seminte sau shakeuri,  ca atare (au gust de castraveti proaspeti), sau daca avem cantitati mai mari de germeni ii putem folosi la obtinerea painii si biscuitilor  fara foc.

Comparatie calitativa intre grau si  germenii de grau
Tipul de grau
Fosfor , mg%
Magneziu, mg%
Calciu, mg%
Grau intreg
423
133
45
Grau incoltit
1050
342
71

Dupa cum se vede si in acest tabel, germenii de grau isi dubleaza cantitatea de minerale printr-un simplu proces de germinare.

Germenii de grau ajuta la reducerea nivelului colesterolului din sange, prin urmare, reduc riscurile problemele cardiovasculare. Germenii de grau contribuie si la imbunatatirea stocarii energiei in muschi si, de asemenea, sporesc rezistenta si vitalitatea organismului.
Germenii de grau sunt o bogata sursa de fibre naturale, esentiale pentru a mentine functionarea eficienta a intestinelor. Ei sunt de folos si in cazul constipatiei.
Germenii de grau contin grasimi nesaturate, iar acestea reprezinta unul dintre motivele pentru care germenii de grau rancezesc foarte repede. Germenii de grau in stare bruta sunt destul de dificil de pastrat. Ei trebuie depozitazi la frigider, intr-un recipient inchis ermetic. Germenii de grau congelati pot avea o perioada de valabilitate pana la noua luni. Indicat este sa ne facem permanent in casa acesti germeni de grau.
Cat de des consumam  germenii de grau?
 Pentru a observa primele efecte ale consumarii graului incoltit este necesara trecerea a 3-4 saptamani. Doza terapeutica la adulti este de 3-6 linguri pe zi; la copii cu varste cuprinse intre 7 si 14 ani, doza este de 1-2 linguri pe zi; la copii de 2-6 ani, doza este de 1-3 lingurite pe zi.

Graul incoltit este indicat in: crestere, tratamentul intarzierilor de crestere la copii; boli de piele (acnee, eczeme, afectiuni infectioase recidivante); tromboflebita; arterita; tumori ale stomacului, tumori in general; cancer; afectiuni oculare; afectiuni respiratorii recidivante (inclusiv astm si bronsita); impotenta si sterilitate masculina; amenoree, dismenoree (la femeile cu o constitutie fragila, anemice); anemie, lipsa de calciu si magneziu; dureri de cap, migrene, insomnie.
Contraindicatii ale curei cu grau incoltit
Germenii de grau sunt contraindicati persoanelor care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni in organism. In consecinta, femeile cu ciclu menstrual foarte abundent, barbati cu tendinta spre efeminare vor folosi cu prudenta acest remediu-minune, care in cazul lor ar putea sa accentueze anumite probleme.
Bibliografie selectiva:
"Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale" de Jean Valnet
Formula As




duminică, 5 februarie 2012

Miniprajitura roze

Culoarea acestei prajituri este dedicata blogului (roz si el), si sfeclei rosii pe care o ador. Prajitura este facuta fara mari planuri, am scanat ceea ce aveam in casa, si am trecut la treaba.


FOAIA: -Faina de migdale, ramasa de vineri de cand am fauct laptele de migdale pentru emisiunea Sanatatea Azi de la VTV.
-3 linguri de stafide hidratate 1 h + 3-4 linguri de apa se mixeaza bine in blender.
Acest "dulce" din stafide l-am amestecat cu aproximativ 200 g de faina de migdale, 2 linguri tarate de psyllium (pentru legara compozitiei).
Am asezat frumusel aceasta compozitie pe un platou nu foarte mare, am presarat cu banane taiate feli -feli si am adaugat un strat de crema de caju cu lamaie.
CREMA DE CAJU: 200 g caju hidratat cam 2 h, zeama de la 1/2 lamaie, 1 lingura miere si zvr, zvr in blender, mai puteti adauga 1-2 linguri de apa (sau zeama de lamaie) pentru o procesare cat mai lejera a cajuului, si CULOAREA am aobtinut-o adaugand in blender si 1-2 linguri de sfecla rosie date pe razatoare, iar zvrum, zvrum la blender si gata CREMA ROZE

Masa de pranz a familie a constat in a imparti frateste aceasta miniprajitura (proteine DA, lipide DA, carbohidrati DA, fibre DA, DECI: detoate pentru toti)

Salata "multi cu multe"

Eu personal iarna ma bazez pe radacinoase si pe ceea ce mai apare extrasezon, cum sunt fan telina si sfecla rosie, azi la micul dejun mi-am zis sa indraznesc ceva mai "multi cu multe".




Iata multele ingrediente pe care le-am folosit la o salata din care ne-am facut plinul eu, sotul si juniorul (el aduna maslinele).
Ridichie neagra, telina radacina, sfecla rosie, salata verde, praz, brocoli si masline negre. Toate in cantitatile alese de mana mea (eu ma bazez pe ceea ce alege mana -cantarul cel mai bun al omului), bine spalate, razuite sau tocate, cateva seminte de in, tarate de psyllium dupa ochi, sare si ulei de masilne.
 Gata salata, se mesteca foarte foarte bine fiecare inghititura, simtim aromele si parfumul distinct al acestor multe colorate si bogate radacinoase.

sâmbătă, 4 februarie 2012

Chiftele cu sos

Chiftelele: 1/2 cana de faina de nuci (ramasa in urma obtinerii laptelui de nuca), 1 morcov ras, 1 radacina de patrunjel rasa, 1 bucata mica de telina rasa, 1 ceapa rosie taiata marunt, 1 lingura tarate de psyllium, 1 lingurita fulgi de drojdie inactiva, sare, ulei de masline presat la rece. Se amesteca foarte bine toate ingredientele si se obtine o compozitie lipicioasa din care modelam chiftelele.
Sosul: 2 -3 linguri de faina de nuci (aceiasi ca si la compozitia de chiftele), 1 lingura boia de ardei dulce, 1/2 lingurita fulgi de drojdie inactiva,  1-2 linguri suc de sfecla rosie (pentru culoare), 5 linguri lapte de nuca (sau apa), 2 catei de usturoi, sare, ulei de masline.
Toate ingredientele se proceseaza in blender foarte bine.
Acest sos are un gust aparte, conferit tocmai de usturoi si boiaua de ardei dulce, care se potriveste cu dulceata chiftelutelor de nuca.
Asa da chiftele cu sos !!!  

joi, 2 februarie 2012

Rulada cu banana

O rulada banala, pe care altadata o faceam cu biscuitii din comert (practic un fel de reziduuri din industria de panificatie).
Acum, imediat se poate incropi o foaie din fainuri de seminte si ceva miere sau fructe uscate pentru dulceata, plus banana si gata desertul, inspiratie sa fie ca materii prime gasim.


Foaia pentru rulat: 1/2 cana de faina de migdale crude, 1/2 cana faina de seminte de floarea soarelui crude, 2 linguri seminte de in macinate, 1 lingura tarate de psyllium, 1 lingura miere, 2 linguri carob, 3-4 linguri de apa (atunci cand adaugam apa trebuie sa avem mare bagare de seama. Compozitia musai sa fie la limita "uscat-umed" asa incat s-o putem rula fara probleme.
Acest aluat il vom intide intre 2 folii de plastic alimentar si vom rula cu ajutorul unui sucitor de bucatarie pana vom obtine o foaie dreptunghiulara de latimea bananei pe care dorim s-o rulam.
Indepartam folia de deasupra, punem banana si rulam foaia si banana cu ajutorul foliei de la baza. Cred ca mai toate bucataresele se pricem la rulade. Odata obtinuta rulada, o "tavalim" prin faina de migdale, sau altceva ce ne inspira.
Impresii despre Cursul cu Nr. 2 de Hrana Vie (fara foc), Rm. Valcea 29.01.2012

Doresc sa-i multumesc in primul rand Ligiei Pop, care cu amabilitate mi-a postat anuntul acestui curs pe saitul ei http://ligiapop.com/, si cu atata prietenie m-a sunat de cateva ori, chiar in momente cand aveam nevoie de incurajari. In plus,  Ligia mi-a lansat cu incredere invitatia de a participa la Editia a 4-a a Targului Raw Generation din 25 martie 2012, in cadrul workshopului de la ora 16 "Sa invatam sa gatim raw cu Marina" http://www.rawgenerationexpo.com/.
 

Cu mare, mare drag le multumesc si participantilor la acest al doilea Curs. M-a bucurat enorm faptul ca ne-am putut strange laolalta 16 valceni, dintre care 3 familii, (cu jumatea lui George ar fi 4 familii, felicitari jumatatii tale George) cu experienta in ale hranei raw. Prezenta dr Preotescu si a dr Cazan ne-a facut parca sa prindem si mai mult curaj pe acest drum care uneori poate fi "clasificat" nu tocmai potrivit de cei din jurul nostru. Sunt convinsa ca, pe parcursul acestui nou an vom avea si mai multi valceni care vor ingrosa randurile simpatizantilor si adeptilor acestui stil de viata (sau viata cu stil cum imi place mie sa spun).
Mai cred, ca pana in vara, vom reusi sa facem si noi prima intalnire a Clubului Raw Rm Valcea cu toti prietenii acestui Club.
Nu in ultimul rand doresc sa-i multumesc lui Claudiu Lica pentru ca m-a asistat cu Storcatorul Omega, un multifunctional care a facut multe lucruri bune: a tocat, a facut suc, faina si  ulei de susan http://www.eujuicers.ro/ro
Multumiri si lui Betty Nutu, care ne-a adus multa Apa Vidra, si s-a ocupat de servirea bucatelor http://www.facebook.com/pages/Apa-Vidra/235875056494899. Betty asteptam si restul pozelor.

La mai mare si la mai multa sanatate.
In cinstea acestui al doilea Curs, azi 3 .02.2012, ora 17, voi fi la VTV, in cadrul emisiunii Sanatatea azi, unde realizatoarea Daniela Stefanescu se va bucura in direct de cateva bucate alese pe stilul raw.